• Inspireren
  • Ondersteunen
  • Uitdagen

Platform cognitieve begaafdheid

Meld je aan

Lerende netwerken gestart: 428 scholen leren van elkaar over cognitief sterk functioneren

Dit schooljaar schoot het project “Ondersteuningsbeleid CSF” uit de startblokken. Gedurende vijf schooljaren financiert de Vlaamse overheid zes secundaire en veertien basisscholen (“ankerscholen”) om, onder begeleiding van het Expertisecentrum Talent (KU Leuven, UGent, Univ. Antwerpen), onderwijspraktijken voor cognitief sterk functionerende (CSF) leerlingen evidence-informed te versterken en te verspreiden in het Vlaamse onderwijs. Elke ankerschool startte daartoe een “lerend netwerk”, waarin ze andere scholen kan inspireren en begeleiden bij het uitwerken van een geschikte aanpak voor CSF leerlingen.

Maar liefst 304 basisscholen en 124 secundaire scholen traden dit schooljaar toe tot één van deze  lerend netwerken, een bewijs van de grote vraag naar wetenschappelijk onderbouwde en praktisch bruikbare kennis over CSF. De lerende netwerken komen maandelijks samen (fysiek, online of hybride) om kennis uit te wisselen en goede praktijkvoorbeelden te bespreken. Zowel scholen die al een uitgewerkt beleid rond CSF leerlingen hebben, als scholen die op dat vlak nog in hun kinderschoenen staan, kunnen in de lerende netwerken terecht.

Ook zin om als school lid te worden van een lerend netwerk CSF? Volgend schooljaar starten we een nieuwe reeks lerende netwerken. Geïnteresseerde scholen die momenteel nog geen lid zijn van een lerend netwerk, kunnen zich hier al voor deze nieuwe netwerken registreren.

Twijfel je nog om je aan te sluiten? Een greep uit de reacties van de deelnemers aan de lerende netwerken 2021-2023:

  • "Ik vond het een verrijkende ervaring. Ik heb veel inzichten opgedaan en tools gekregen om concreet mee aan de slag te gaan in mijn eigen school. De begeleider staat ook steeds klaar om mee na te denken over bepaalde casussen. Ook bij de andere deelnemers kan ik terecht om vragen te stellen en ideeën uit te wisselen. Zo legden we de basis voor ons beleid rond CSF leerlingen en vormden we een kernteam. Ik kijk al uit naar de verdere uitwerking!"

  • "Ik heb al heel wat nascholingen gevolgd. Maar dit is oprecht de eerste nascholing die zo'n grote impact zal hebben op onze klas- en schoolwerking. We hebben als team echt iets bijgeleerd waarmee we aan de slag willen gaan. Het aangeboden materiaal kan je onmiddellijk toepassen in de praktijk. Er is ook nagedacht over de haalbaarheid en de planlast voor leerkrachten."

Meer informatie over het project vind je op onze projectpagina.

7
Nieuwe bijdragen afgelopen 7 dagen

Recent toegevoegd door de redactie:

Nieuwsbrief Expertisecentrum TALENT - editie 23

In deze nieuwsbrief: Opstart nieuwe lerende netwerken / Onderzoeksrapport onderwijsbehoeften UHB / Hoogbegaafdheid en overprikkelbaarheid / ECHA 2024 / Demotivatie en onderpresteren bij CSF leerlingen / Lezing over CSF jongeren

Onderzoeksrapport "Verkenning onderwijsbehoeften van uitzonderlijk hoogbegaafde (UHB) leerlingen"

In dit rapport worden de onderwijsbehoeften van uitzonderlijk hoogbegaafde (UHB) leerlingen geëxploreerd, en worden een aantal aanbevelingen ten aanzien van de overheid en het onderwijsveld geformuleerd.

Nieuwsbrief Expertisecentrum TALENT Editie 22 - januari 2024

In deze nieuwsbrief: Lerende netwerken gestart: 428 scholen leren van elkaar over cognitief sterk functioneren / Save the date! Studiedag CSF op 4 februari 2025 / Onderzoek: "Ben ik nog wel...

Nieuw in het platform

GROEITRAJECT eerste graad (L1-L2) basisonderwijs schooljaar 24-25

Datum: Donderdag 3 oktober 2024 - donderdag 26 juni 2025
Locatie: Mauna Loa
Type: Training

GROEITRAJECT tweede graad (L3-L4) basisonderwijs schooljaar 24-25

Datum: Dinsdag 1 oktober 2024 - dinsdag 24 juni 2025
Locatie: Mauna Loa
Type: Training

GROEITRAJECT derde graad (L5-L6) basisonderwijs schooljaar 24-25

Datum: Maandag 30 september 2024 - maandag 23 juni 2025
Locatie: Mauna Loa
Type: Training
Thema'sLeermodulesProfessionelenScholen & organisatiesWerkgroepenOndersteuningsbeleid CSFNieuwsbriefOver TALENT