Activiteit

Deepdive "China: Involution en Lie-flat (platliggen): Rebellie in de Chinese Generatie Z?"

3 december 2022
Locatie: CC Ter Dilft
Datum: 3 december 2022
Tijd: 14:00 tot 17:00
Type: Bijeenkomst
  • 3 december 2022 - Involution en Lie-flat (platliggen): Rebellie in de Chinese Generatie Z?
    • In het hedendaagse China worden jonge stedelingen die opgegroeid zijn in een economisch bloeiende wereldmacht geconfronteerd met een vorm van “involutie” (neijuan): grimmige concurrentie en non-stop overwerk, naast de angst om niet te krijgen of te verliezen waar ze zich zo voor uitputten. Als reactie daarop gooit een groep jongeren het over een andere boeg en biedt weerstand aan deze niet te winnen rat-race door “plat te liggen” (tangping) en zo weinig mogelijk verlangens en ambities te koesteren. In publieke debatten keuren sommige bronnen dit goed, anderen vinden het beschamend en laf. Gebaseerd op data van digitaal veldwerk en interviews gaan we op zoek naar tegen wat precies deze “platliggers” zich verzetten, hoe we de verschillende reacties moeten begrijpen, en hoe het zo ver is kunnen komen.
    • Mieke Matthyssen is docent modern Chinees op de afdeling Talen en Culturen van de UGent, en houdt zich daarnaast bezig met onderzoek naar gezondheids-, geluks- en overlevingsstrategieën in de snel veranderende Chinese maatschappij.
    • Docente: Mieke Matthijsen. https://research.flw.ugent.be/nl/mieke.matthyssen
  Waarom?

Onze pijlers zijn peers en mentors. Een mentor gaat samen met jou op pad en trekt je verder dan waar zelf dacht te geraken. Peers zijn ontwikkelingsgelijken, kinderen of jongeren die net als jou denken, net als jou zijn. Eenzaamheid en het ontbreken van mensen naar wie ze kunnen opkijken en van wie ze kunnen leren zijn twee belangrijke problemen bij onze tieners. In een wereld die zo anders is dan die van hen staan ze vaak alleen met hun interesses en vragen. De asynchrone ontwikkeling (de cognitieve, emotionele, sociale en lichamelijke ontwikkeling verloopt anders en minder evenwichtig bij uitzonderlijk hoogbegaafden) maakt het er op deze leeftijd ook niet makkelijker op. En daarbovenop komen dan ook de puberhormonen nog eens kijken... Het is een explosieve combinatie. Via de deepdives brengen we onze twee pijlers – mentors en peers – tesamen. Inhoudelijk gaan we samen de diepte in.

Wat?

Twee keer per trimester komen we fysiek samen om in groep kennis te vergaren. We duiken inhoudelijk de diepte in en praten erna nog wat na. Want kennis delen maakt het pas echt leuk.

 

Info en inschrijvingen: 

www.talentvol.be

info@ talentvol.be of 0472256005

Deelnemers

U moet ingelogd zijn om te kunnen zien wie zich aangemeld heeft en/of om uzelf aan te melden.

Bent u nog niet geregistreerd op deze website? Registreren »
Thema'sLeermodulesExterne blogsProfessionelenScholen & organisatiesWerkgroepenVoorbeeldscholenOver TALENT