Kennisbank

Gebruik onderstaande filter om de inhoud van de TALENT-kennisbank te filteren op thema, leeftijdscategorie of toepassingsgebied. Artikels van de hand van één van de leden van het TALENT-team hebben een aparte aanduiding gekregen, zodat ze onderscheiden kunnen worden van bijdragen van andere auteurs. Veel leesplezier!

Nieuw Prodia protocol Cognitief Sterk Functioneren

Prodia, het netoverschrijdend samenwerkingsverband tussen de onderwijskoepels en CLB's, publiceerde onlangs een nieuw specifiek diagnostisch protocol, nl. rond cognitief sterk functioneren.

Ouders van uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen bundelen de krachten

Terwijl hoogbegaafdheid in Vlaanderen langzaam bekend raakt en er maatregelen voor hoogbegaafde kinderen op scholen worden genomen, vallen uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen binnen het onderwijs nog altijd uit de boot ...
Geplaatst door project TALENT

Lesson Study: beter lesgeven aan cognitief begaafde leerlingen

In dit artikel geven we enkele eerste indrukken van wat onze TALENT-leerkrachtenteams via hun Lesson Study geleerd hebben over wat werkt in hun eigen lesgeven aan cognitief begaafde leerlingen.
Geplaatst door project TALENT

Wat is cognitieve begaafdheid?

Wanneer noemen we iemand cognitief begaafd? In dit artikel laten we ons licht schijnen over het concept ‘cognitieve begaafdheid’ en de invulling die we er met project TALENT aan geven...

Pedagogische studiedagen & Nascholingen 2019-2010

Hoogbloeier Gifted Academy staat voor inspiratie, kwaliteit, voor wetenschappelijk onderbouwing en voor professionaliteit. We geven continue vorming aan professionelen die met hoogbegaafden werken.

Stem voor je brein

Een zeer goed filmpje waarbij professor Dr. Christophe Lafosse aangeeft hoe het nu ook wetenschappelijk bewezen is dat je hersenen echt kan trainen. Het brein groeit!

Hoe omgaan met fysieke veranderingen bij hoogbegaafde meisjes met autisme.

De puberteit is voor elk meisje een rollercoaster. Het lichaam ontwikkelt zich, elke maand krijg je je regels, maar de sociale verbondenheid verandert ook.Dit kan allemaal heel heftig zijn voor meisjes met autisme. Zij beleven dit op hun eigen manier

ARTIKEL Therapie aan hoogbegaafde kinderen, jongeren en hun omgeving: verbinden vanuit eigenheid

Virginie Casier schreef voor het Tijdschrift persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie een artikel over Therapie aan hoogbegaafde kinderen, jongeren en hun omgeving: verbinden vanuit eigenheid.

Waarom is versnellen belangrijk? Geef je hoogbegaafd kind alle kansen te groeien!!!

Op een bepaald punt zal je hoogbegaafd kind totaal niet meer aan z’n trekken komen in de klas. Op dat moment moet je als ouder een heel moeilijke beslissing nemen: “Moet ik mijn kind versnellen? En zo ja, … welk type versnelling kies ik dan?”
Geplaatst door project TALENT

Begaafde jongeren, moeilijke gevallen?

Hoogbegaafdheid wordt wel eens in verband gebracht met emotionele moeilijkheden en onbevredigende sociale relaties. Maar klopt dit negatieve beeld wel?
Sluiten
NieuwsKennisbankThema'sProfessionelenScholen & organisatiesWerkgroepenOver TALENT