Blogoverzicht

Waarom is versnellen belangrijk? Geef je hoogbegaafd kind alle kansen te groeien!!!

20 mei 2019

Photo by Steven Libralon on Unsplash

Wat zijn de mythes rond versnellen.

Op een bepaald punt zal je hoogbegaafd kind totaal niet meer aan z’n trekken komen in de klas. Op dat moment moet je als ouder een heel moeilijke beslissing nemen: “Moet ik mijn kind versnellen? En zo ja, … welk type versnelling kies ik dan?”

Ondanks alle wetenschappelijke studies is versnellen ook het onderwerp waar bijna het meeste mythes rond bestaan. Meer nog dan bij “Hoogbegaafd zijn” zelf.

Nadelig voor sociaal emotionele ontwikkeling

Dit is echt een argument die we heel veel horen bij ouders : “Ze is nog zo jong, ze is er emotioneel nog niet klaar voor.”

De emotionele maturiteit is bijna de grootste hindernis waar je als ouder tegen botst. Maar klopt dit eigenlijk wel allemaal?

Problemen in de puberteit. Jongere kinderen ondervinden nadeel door kleinere gestalte en minder ontwikkelde motoriek.

Deze is ook een moeilijke. Als ouder flits je terug in de tijd. Je herinnert je nog je eigen pubertijd en hoe “moeilijk” die was. Wat gaat dat geven als je kind nog eens een jaar eerder tussen al dat pubergeweld terecht komt? Je ziet zo al een hele reeks rampscenario’s opkomen.

Maar hoeveel is er daarvan nu eigenlijk correct?

Ze moeten leren omgaan met leeftijdsgenoten.

… Ja want, op m’n werk zit ik ook samen met allemaal mannen en vrouwen van mijn leeftijd ;-). Hoe komt het dat dit toch een ingebakken gedachte is als het over kinderen gaat?

Wat zeggen de studies?

In de herfst van 2004 verscheen het tweedelige rapport “A Nation Deceived“. Deze publicatie geeft enerzijds een aantal duidelijke richtlijnen (in Volume I) met betrekking tot versnelling en toont anderzijds (in Volume II) op welke wetenschappelijke studies deze richtlijnen steunen.

We halen er voor jou de belangrijkste elementen uit. Punten die je kunnen geruststellen dat versnellen best wel een goeie keuze is voor je kind.

Stap 1 is om samen met de school de “Versnellings Wenselijkheidslijst” in te vullen. Deze is sinds kort herwerkt door de mensen van Project Talent. Deze lijst geeft op een objectieve manier aan of versnelling aan de orde is.

A nation deceived : Mythes rond versnellen

Stap 2 is dan natuurlijk de concrete beslissing. Doen we het of doen we het niet. En komen daar een reeks twijfels naar boven en dan kan het interessant zijn om volgende conclusies van de studies in rekening te nemen (We selecteren er 5 belangrijke voor jou) :

  1. Versnelling is de meest efficiënte ingreep voor begaafde kinderen op het vlak van curriculum (leerplan). (Let op – het is wel belangrijk om na het versnellen ook terug te compacten en te verrijken!)
  2. Alle studies wijzen uit dat versnelling langdurige, positieve effecten heeft op het kind, zowel op academisch als op sociaal vlak. (Beter werk, betere relaties, …)
  3. Versnelling is een ingreep die het minst kost. Je kind komt direct in een groep die een stuk verder staat. Dit is voor een leerkracht minder werk dan binnen een klasgroep één of een aantal leerlingen te hebben die voor één of meer vakken een jaar verder zitten.
  4. De bewijzen en de procedures, om scholen te helpen om goede beslissingen te nemen rond versnelling, zijn beschikbaar. Hierdoor is het een ingreep met een laag risico en een grote kans op succes voor geschikte kandidaten. (Bv de “Versnellings Wenselijkheidslijst” die sinds kort herwerkt is door de mensen van Project Talent.)
  5. Radicale versnelling (overslaan van twee of meer jaren) is voor zeer begaafde kinderen efficiënt op cognitief en sociaal vlak.

De wetenschap versus de realiteit. Het is een hele grote stap als ouder om deze keuze te maken.

Lees hiervoor verder op https://www.growth-mindset.be/waarom-is-versnellen-belangrijk-geef-je-hoogbegaafd-kind-alle-kansen-te-groeien/