Activiteit

Traject Begaafdheidscoach - Gent

27 januari 2025
Datum: Maandag 27 januari 2025 - woensdag 19 maart 2025
Tijd: 09:30 tot 16:30
Type: Training

Als professional kom je regelmatig in aanraking met (hoog)begaafde kinderen of jongeren. Wil je (nog beter) begrijpen waarom cognitief begaafde jongeren soms tot onderpresteren komen zodat je weet hoe je hen optimaal kan begeleiden? Zie je regelmatig begaafde kinderen/jongeren maar zoek je nog extra kennis die je kan implementeren in je praktijk?….

Herken je je in één van bovenstaande situaties, dan is onze opleiding tot Begaafdheidscoach beslist iets voor jou. Met deze zeer uitgebreide en diepgaande theoretische en praktische opleiding vergroot je je wetenschappelijke kennis op het gebied van diagnosticeren en begeleiden van (hoog)begaafden en begaafde onderpresteerders. Tijdens de opleiding worden concrete cases afgewisseld met wetenschappelijke theorievorming over het onderwerp. Hierdoor ben je in staat om wetenschappelijk onderbouwde adviezen te geven en daar een juiste praktische aanpak aan te koppelen.

Het traject is een mix van kennis- en praktijkmodules waardoor je kritisch leert kijken en praktisch leert handelen. Acht modules zijn verplicht voor iedereen die het traject volgt. Daarnaast kan je nog vijf andere modules vrij kiezen zodat de opleiding beter aansluit bij jouw behoeften of bij jouw doelgroep. Je vindt een modelprogramma voor elke doelgroep op de website, maar je kan ook zelf je eigen programma samenstellen. Weet je niet wat gekozen? Dan kan je contact opnemen met Sabine Sypré, coördinator van dit traject, die samen met jou kan bekijken welke modules best bij jou passen.

Elke module wordt vergezeld door een syllabus die de theoretische concepten in tekstvorm presenteert, samen met notitieslides voor in-class aantekeningen. Er wordt nauwlettend aandacht besteed aan wetenschappelijk gefundeerde informatie, met duidelijke referenties naar alle gebruikte bronnen. Aan het einde van elke module wordt een literatuurlijst verstrekt. Tijdens de les brengt de instructeur ook relevante boeken mee over het betreffende onderwerp, om te bladeren en geïnspireerd te raken. Naast de syllabus is er een gedeelde drive waar elke deelnemer toegang toe heeft. Hierin bevinden zich niet alleen de syllabus in PDF-formaat, maar ook de slides in groot formaat. Bovendien worden alle onderzoeksartikelen waarnaar wordt verwezen in de syllabus in de drive opgenomen, zodat deelnemers zelf kunnen bekijken wat de auteurs over het onderwerp hebben geschreven. Ten slotte wordt er ook aanvullend materiaal, zoals identificatielijsten, beschikbaar gesteld in de drive, waardoor het een waardevolle bron van informatie is voor alle deelnemers.

Elk traject wordt afgesloten met een terugkomdag voor de hele groep. Op deze dag maken we uitgebreid tijd voor al jullie vragen, overlopen we samen het examen voor het verplichte gedeelte en plannen we een intervisiemoment waarin jullie cases aan bod kunnen komen.

De studiebelasting voor de opleiding is 75 uur waarvan 26 uur bijwonen van de modules, 8 uur reflectiemomenten, 7 uur intervisie en uitleg examen of eindproduct, 32 uur studie of maken eindproduct en 2 uur examen of voorstelling eindproduct. Deelnemers die aanwezig zijn bij 80% van de modules, ontvangen na afloop het vormingsattest. Na deze opleiding volgt een theoretisch examen (enkel over verplichte modules) waarna je, indien geslaagd, een Diploma Begaafdheidscoach kan ontvangen.

Het traject wordt gecoördineerd door dr. Sabine Sypré, ECHA Specialist en verantwoordelijke opleidingen Hoogbloeier®. Zij geeft ook de verplichte kennismodules. Voor de keuzemodules kunnen er andere lesgevers zijn.

De verplichte modules vinden plaats in Bedrijvencentrum de Punt in Gent. Keuzemodules kunnen op andere locaties georganiseerd worden.

Voor info of inschrijven verwijzen we graag naar onze website

Lees meer over: cognitieve begaafdheid
Thema'sLeermodulesProfessionelenScholen & organisatiesWerkgroepenOndersteuningsbeleid CSFNieuwsbriefOver TALENT