Blogoverzicht

Kenmerken van uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen

15 april 2020

In 2018 heb ik (inge@growth-mindset.be) de opleiding talentbegeleider gevolgd bij Novilo. Een aanrader! In het kader van deze opleiding kregen we een aantal opdrachten. Voor mijn onderzoeksopdracht heb ik als thema “uitzonderlijk hoogbegaafde (UHB) kinderen” gekozen. Ik heb heel veel gelezen, een aantal “experts” bevraagd, een studiedag rond UHB en een kenniscollege rond Dabrowski gevolgd en een presentatie gegeven over UHB kinderen.

Het was voor mij heel verrijkend om met dit thema bezig te zijn. Ook deed het deugd om zoveel te herkennen in verschillende onderzoeksartikelen, om zo “bevestiging” te krijgen van iets wat ik intuïtief al jaren aanvoelde. Omdat deze groep nog weinig gekend is, deel ik graag een deel van mijn onderzoek met jullie. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het heel belangrijk is om je als ouder/juf/meester/… zo goed mogelijk te laten informeren (vandaar deze blog), maar ook om jouw intuïtie te durven volgen bij de aanpak van jouw kind.

En last but not least: liefde, aandacht, respect en verbinding zijn ook bij deze kinderen de basis!  Samen met jouw UHB kind op stap gaan in de natuur kan daarbij helpen;).

In Vlaanderen wordt de term UHB kinderen gebruikt bij kinderen die hoger scoren dan 145 op IQ-testen. Volgens o.a. Sabine Sypré van het project Talent is de meer “standaard” aanpak voor HB kinderen (verdiepen, verbreden, kangoeroeklas, plusklas,…) voor UHB kinderen meestal onvoldoende.

De UHB groep is heel divers (net zoals de ganse HB groep), maar toch zijn er een aantal kenmerken die hen onderscheiden van de andere HB. Ik denk dat een betere kennis van hun eigenheid en hun specifieke noden de eerste voorwaarde is om meer begrip te krijgen voor deze groep. Ook mogen we nooit uit het oog verliezen dat maatwerk nodig is. Het is belangrijk dat UHB kinderen aanvaard worden om wie ze zijn en dat ze zoveel mogelijk “zichzelf” kunnen en mogen zijn. Het zou goed zijn dat er vooral gekeken wordt naar hun potentieel, niet enkel naar hun “tekortkomingen”, dat hun “anders” zijn op een positieve manier benaderd wordt. Ook denk ik dat het fundamenteel is om altijd voor ogen te houden dat ondanks hun gemeenschappelijke kenmerken elk UHB kind uniek is!

Kenmerken van uitzonderlijk hoogbegaafde kinderen

De belangrijkste kenmerken van UHB kinderen (www.talentissimo.nl) die terugkomen in vele studies:

  • Een eerdere ontwikkeling van vaardigheden waaronder “vroeg lezen lezen”
  • Asynchrone ontwikkeling
  • Intensiteit: de overexcitabilities van Dabrowski
  • Moeite met het vinden van ontwikkelingsgelijken
  • Hoger risico op bore-out, depressie en burn-out

In deze BLOG gaan we dieper in op deze verschillende kenmerken: 

https://www.growth-mindset.be/kenmerken-van-uitzonderlijk-hoogbegaafde-kinderen/

Bron: Inge Vandemoortele (Gromicoach)
Thema'sLeermodulesProfessionelenScholen & organisatiesWerkgroepenOndersteuningsbeleid CSFNieuwsbriefOver TALENT