Blogoverzicht

Stem voor je brein

29 mei 2019

Een zeer goed filmpje waarbij professor Dr. Christophe Lafosse aangeeft hoe het nu ook wetenschappelijk bewezen is dat je hersenen echt kan trainen. Het brein groeit! : https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=Eesf6NqtS08

Het is belangrijk om te kiezen voor ons brein, voor de toekomst van onze kinderen … hoogbegaafd of niet. Elk kind moet de kans krijgen om te leren. Dit wil dus zeggen: fouten maken, proberen, strategieën aanpassen, elk op z’n eigen tempo.

Aan alle politiekers : “Ontneem deze kinderen de kans niet om hun brein te ontwikkelen, verander dus drastisch de manier waarop jullie naar leren en naar onderwijs kijken.”

 

We kunnen ons brein echt wel laten groeien : leren dus

Het is super belangrijk dat we dus de kans krijgen om te leren op school. En net daar wringt vandaag het schoentje voor de hoogbegaafde kinderen. Daar waar het brein alle kansen moet krijgen om te kunnen groeien, krijgt het die kansen niet op school. Jouw kind haalt perfecte punten maar moet daar niets voor doen. Dat is zo een gigantisch gemiste kans om te leren en dus je brein correct te laten groeien.

Ontdek je dat pas in het middelbaar, dan is het een heel stuk moeilijker om je brein te kneden. Ontdek je het maar op volwassen leeftijd, dan is het al helemaal een uitdaging.

Mindset : Carol Dweck

2de deel van het filmpje gaat over Fixed en Growth mindset. Ook hier moeten we in de komende jaren nog serieuze aanpassingen in ons onderwijs en onze opvoeding doorvoeren.

Willen we kinderen hebben die later sterke volwassenen worden die geen faalangst hebben, die fouten durven maken, die veerkrachtig zijn (Lees dus ook : die het risico op burn-out en bore-out vermijden) dan moeten we hier zeker nog grote stappen zetten.

Als ik op TV sommige politiekers hoor verwijzen naar het klassieke punten systeem dan vrees ik dat het toch niet zo snel goed zal komen met het onderwijs.

Geef onze kinderen de kans om hun creativiteit te laten groeien in plaats van deze weg te kneden door het schoolse systeem.

Mindset Nederlands

‘k Ben dus heel benieuwd waar het de komende jaren naartoe gaat gaan. Ze hebben wel beslist om budget vrij te maken voor de cognitief sterke leerlingen. Maar hoe gaan ze dat vertalen? Hoe gaan ze het aanpakken?

Voor gelinke artikels, kijk op https://www.growth-mindset.be/stem_voor_je_brein/

Thema'sLeermodulesProfessionelenScholen & organisatiesWerkgroepenVoorbeeldscholenNieuwsbriefOver TALENT