Artikeloverzicht

European Talent Support Network

Een Europees netwerk van organisaties in het domein van talentontwikkeling. Het ETSN, wat houdt dat in?

Het European Talent Support Network (ETSN) is een dynamisch netwerk van organisaties in het domein van talentontwikkeling, met de European Talent Centres als hubs en de European Talent Points als knooppunten die als gelijkwaardige leden fungeren.

Het belangrijkste kenmerk van de Europese talentcentra is dat ze in een ruime regio of een heel land activiteiten organiseren op het gebied van talentontwikkeling, terwijl de talentpunten lokale activiteiten organiseren in dit domein. De registratie van een talentpunt moet individueel worden goedgekeurd door het betreffende Europese talentcentrum. Alle Europese talentcentra doen op heel veel verschillende manieren uitstekend professioneel werk voor talentondersteuning, maar ze verschillen evenzeer in veel opzichten. Sommige zijn non-profit-organisaties, andere zijn bedrijven; sommige zijn publieke instellingen, scholen of zelfs kabinetten van nationale ministeries, andere zijn NGO's. De reeks activiteiten van individuele Europese talentpunten kunnen ook verschillen: sommige zijn meer gericht op de opleiding van leraren, andere op het rechtstreeks werken met jonge talenten. Deze diversiteit is cruciaal voor de kracht van het Europese Talent Support Network.

De hoofdtaken van de talentcentra omvatten, naast hun eigen werk, het vormen van een netwerk en het leveren van relevante professionele informatie van hoge kwaliteit aan de leden van het netwerk. Dat wil zeggen dat binnen het netwerk de Europese talentcentra meer verantwoordelijkheid op zich nemen voor coördinatie en informatievoorziening op regionaal, nationaal of geheel Europees niveau. Dit vereist op zijn beurt de uitwisseling van beste praktijken en een afstemming van verschillende concepten voor talentondersteuning en activiteiten voor talentondersteuning in dezelfde regio. Als talentcentrum of talentpunt deelnemen aan het European Talent Support Network vereist gemeenschapsdenken, waarbij elk land bijdraagt aan het formuleren en bereiken van de gemeenschappelijke doelen vanuit zijn eigen perspectief.

Het ETSN is een netwerk met organisaties als leden, maar het steunt ook in grote mate op het 30-jarige netwerk van professionals uit verschillende domeinen van talentondersteuning binnen de European Council for High Ability (ECHA). Het ETSN biedt landen die tot nu toe misschien niet zo bekend zijn op het gebied van talentondersteuning mogelijkheden om zichzelf voor te stellen, zich bij het netwerk aan te sluiten en deel te nemen aan de gemeenschappelijke activiteiten.

De doelstellingen van het ETSN zijn:

  • verbetering van de identificatie en verschillende soorten ondersteuning van begaafde kinderen en jongeren in Europa
  • stimuleren van onderzoeksactiviteiten op het gebied van begaafdheid en helpen bij het overbrengen van bevindingen naar met name onderwijs
  • uitwisseling van beste praktijken (van beleid tot educatieve knowhow) op het gebied van begaafdheid
  • helpen het lidmaatschap van de European Council for High Ability (ECHA) te vergroten door het aantal mensen dat ECHA's activiteiten kent en erkent te vergroten
  • aantonen dat mensen die betrokken zijn bij begaafde jongeren een "kritische massa" op Europees niveau hebben bereikt, waarmee rekening moet worden gehouden bij de bespreking van het Europees en nationaal beleid in Europa

Op de langere termijn biedt het netwerk veel potentiële voordelen voor alle betrokkenen. Het kan de inhoudelijke uitwisseling van beste praktijken op het gebied van talentondersteuning versnellen, het aantal internationale onderzoeksprojecten vergroten, een efficiënter gebruik van de intraregionale middelen waarborgen en creatieve productiviteit bevorderen door de samenwerking met getalenteerde jongeren. In heel Europa zal een groeiend aantal jonge talenten aandacht en ondersteuning krijgen via het ETSN, waarmee de bovengenoemde doelstellingen kunnen worden bereikt.

Hoe meer organisaties tot het ETSN toetreden, hoe sterker het netwerk zal zijn en hoe zichtbaarder de vele voordelen van de samenwerkende talentcentra en talentpunten zullen zijn. Synergie-effecten zullen inderdaad op alle gebieden en op alle activiteitenniveaus optreden. Hoogbegaafd onderwijs en talentontwikkeling zullen dus niet langer alleen de uitdaging zijn voor de weinige personen in de onmiddellijke omgeving van begaafde kinderen en jongeren, maar echt de gezamenlijke missie worden van een levendig, synergetisch netwerk.

De website https://etsn.eu toont de kaart van de organisaties die deel uitmaken van het netwerk, met de belangrijkste gegevens van de deelnemende Europese talentcentra en talentpunten onder https://etsn.eu/map-of-etsn/

Thema: Begaafdheid
Thema'sLeermodulesProfessionelenScholen & organisatiesWerkgroepenOndersteuningsbeleid CSFNieuwsbriefOver TALENT