Activiteit

De wetenschappelijke injectie

4 maart 2021
51
Datum: 4 maart 2021
Tijd: 10:00 tot 12:00
Type: Seminar
Soort: Online

Een sappig en verteerbaar overzicht van recente en praktijk-relevante wetenschappelijke bevindingen over cognitieve begaafdheid

Beschrijving:

Een onderbouwde aanpak van onderwijs, begeleiding en opvoeding van cognitief begaafden vereist dat je op de hoogte blijft van recent wetenschappelijk onderzoek. Dit is niet vanzelfsprekend. Veel practici (leerkrachten, clinici, experten begaafdheid, etc.) hebben geen toegang tot wetenschappelijke artikelen. Soms zijn de artikelen zo saai, of de statistieken zó complex, dat je bij het lezen van de samenvatting de handdoek al in de ring wil gooien. Bovendien is het niet eenvoudig om door de formules heen te zien dat een boerenknol opgetut wordt tot een parade-paardje. Het is ook uitdagend om de wetenschappelijke conclusies te vertalen naar jouw praktijk of klas.

Om hieraan tegemoet te komen, organiseert modesto vzw vier keer per jaar een webinar “De wetenschappelijke injectie. Daarin wordt een beknopt overzicht gegeven van het recent wetenschappelijk onderzoek dat relevant is voor de praktijk.

Wat kan je verwachten?

  • Een bondig, thematisch overzicht van nieuwe wetenschappelijke bevindingen
  • Inspirerende onderzoeksvragen op het scherpst van de snede
  • Een lijst met een selectie van niet te missen artikelen heet van de naald.

Volgende tijdschriften maken deel uit van de update: Gifted Child Quarterly, Roeper Review, Gifted and Talented international, Journal for the education of the gifted, Journal of advanced academics, High ability studies, Journal of Personality and Social Psychology, Psychological Review, Psychological Science,

Datum en tijd?

Donderdagen 4 maart, 3 juni, 30 september, 2 december; steeds van 10u tot 12u

Kostprijs?

Eerste webinar kost 50 euro, volgende webinars 75 euro (per webinar).

Inschrijven?

Je schrijft je in door het bedrag over te schrijven naar rekeningnummer IBAN: BE44 7370 5359 2745 met vermelding van “WI”, je naam en je emailadres. Ik maak gebruik van deze informatie om je een zoom-link te sturen ten laatste één dag vóór het webinar. Wie zich inschrijft voor de vier webinars krijgt voorrang, maar je kan je voor elk webinar ook afzonderlijk inschrijven.

Lesgever

Dr. Stijn Smeets is psycholoog (Master of Science, KULeuven) en wetenschapper (PhD Vanderbilt University, USA; research fellow KU Leuven; fulbright fellow). Hij is gespecialiseerd in de ontwikkeling van cognitief talent en werkte o.a. voor de Study of Mathematically Precocious Youth (Vanderbilt University, 40-jaar lange longitudinale studie), Vanderbilt’s Programs for Talented Youth, Modesto vzw (oprichter), CBO Nijmegen (Radboud Universiteit), Project Talent (KULeuven), de Expertisecel Begaafdheid (PraxisP, KULeuven; mede-oprichter) en l’avant-garde (www.lavantgarde.be). Meer info vindt u hier.

Thema'sLeermodulesExterne blogsProfessionelenScholen & organisatiesWerkgroepenVoorbeeldscholenOver TALENT