Activiteit

Leerkrachtenopleiding hoogbegaafde leerlingen op de middelbare school (AC10083)

15 januari 2024
Datum: Maandag 15 januari 2024 - donderdag 22 februari 2024
Tijd: 09:00 tot 12:00
Type: Training

Unieke cursus als ondersteuningspakket voor middelbare scholen. In deze opleiding zal het signaleren van hoogbegaafdheid en het omgaan met deze leerlingen op school en in de klas centraal staan. Daarbij wordt in de cursus uitgebreid aandacht besteed aan de dagelijkse praktijk op school.

Wil je graag weten wat hoogbegaafde leerlingen in jouw lessen nodig hebben? Heb je je al eens vaker afgevraagd waarom een leerling tijdens de les meer kennis lijkt te bezitten dan wat hij tijdens toetsen laat zien? Heb je soms de indruk dat slimme leerlingen niet altijd hard en gericht studeren? Dat slim zijn niet per definitie genoeg is om ook succesvol te zijn? Dat hoogbegaafde leerlingen meer en meer desinteresse in leren en schoolgaan kunnen opbouwen.

Als al deze vragen je bezighouden en je interesse hebt om na te gaan hoe een hoogbegaafde leerling op de middelbare school in het algemeen en in jouw les in het bijzonder kan worden aangepakt, dan is deze opleiding zeker iets voor jou. Tijdens deze cursus (zowel online als live) geven we inzicht in wat hoogbegaafdheid is, reiken we didactische mogelijkheden en concepten aan en gaan we dieper in op de praktische school- en lessituatie. We leren je hoe om te gaan met differentiatie in en buiten je les en geven je tips hoe deze leerlingen op de juiste manier te begeleiden. Natuurlijk proberen we een antwoord te formuleren op al jouw vragen.

Schoolleiders krijgen informatie over het maken en borgen van beleid voor hoogbegaafden op school, uitgaand van de (nieuwe) wettelijke mogelijkheden.

 

Opbouw van deze opleiding:

1.  Online module A bestaande uit delen 1 t/m 3. We maken hierbij gebruik van de voordelen van het online medium. Zo kan je op eigen tempo de inhoud verwerken en indien gewenst al toepassen op je eigen school- of klasomgeving.

2. Maandag 15 januari vindt een eerste opleidingsdag (live) plaats. We staan kort even stil bij de inzichten die je verworven hebt tijdens het volgen van de online module A en de vragen die je daarbij hebt. Daarnaast komen de onderwijsinterventies aan bod die aan de behoeften van hoogbegaafde leerlingen voldoen en bekijken we samen welke praktische toepassingen en differentiatiemogelijkheden er binnen en buiten je klas zijn voor leerlingen met een sterk ontwikkelingspotentieel.

3. Online module B bestaande uit deel 4

4. Donderdag 22 februari gaat de tweede opleidingsdag door waarbij er aandacht is voor je eigen praktijkervaringen. Daarnaast is het de bedoeling om een aanzet te geven voor het maken en borgen van een beleid voor sterk cognitief functionerende leerlingen zoals leerlingen met een sterk ontwikkelingspotentieel binnen het Vlaamse onderwijs genoemd worden.

 

Voor wie: directies, zorgcoördinatoren/coördinatoren passend onderwijs, leerlingbegeleiders, leerkrachten/docenten en CLB-medewerkers/pedagogisch en didactisch medewerkers uit alle richtingen van het voortgezet onderwijs.

 

Praktisch: De opleidingsdagen vinden plaats in ons MINDLAB te ANTWERPEN (vlak naast ons kantoor) waarbij je vanaf 8u45 ontvangen wordt met koffie of thee. Om 9u00 begint de opleiding (tot 12u00). We voorzien broodjes tijdens de lunch, gaan terug van start om 13u00 en eindigen om 16u00.

Deelnamekosten: de prijs voor deze cursus bedraagt € 395 per deelnemer (inclusief syllabus, koffie en lunch)

Docenten: mevr. Marga Keijsers en prof. dr. Tessa Kieboom (beiden ECHA-specialist)

 

meer info vind je hier

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om te kunnen zien wie zich aangemeld heeft en/of om je zelf aan te melden.

Ben je nog niet geregistreerd op deze website? Registreren »
Thema'sLeermodulesProfessionelenScholen & organisatiesWerkgroepenOndersteuningsbeleid CSFNieuwsbriefOver TALENT